FAQ

DE CE TREBUIE SĂ PRACTIC UN STIL DE ARTE MARȚIALE?

Nimeni nu spune că “trebuie”. În mare, există patru categorii de persoane pe care le vei întâlni într-o sală de sport: cei care vor să se mențină în formă (un fel de fitness training), cei care vor să învețe să se apere (self-defense), cei care vor să participe în competiții de gen (submission fighting, MMA etc.) și cei care o fac de “fun”. Daca te regăsești în vreuna dintre categoriile menționate, ne poți face o vizită la sală.

CE ESTE CROSS-TRAINING-UL?

Cross-training-ul este antrenamentul ce folosește cele mai bune stiluri sau tehnici in cele trei faze ale luptei: standing (în picioare), clinch, ground fighting (lupta la sol). Acestea pot fi Muay Thai, Box, Kickboxing pentru standing, Muay Thai, Lupte Libere pentru clinch si BJJ pentru ground fighting. Actualmente, există o tendință generală în lume de a folosi cross-training-ul în cadrul diferitelor scoli de arte marțiale, mai ales datorită eficientei acestor antrenamente în competițiile de MMA. De exemplu, toți luptătorii din competițiile MMA introduc BJJ-ul în antrenamentele lor.

CE ESTE MMA?

MMA este o platformă de competiții cu reguli reduse ce reunește luptatori din cele mai diferite stiluri (Box, Muay Thai, Kung Fu, BJJ, Kempo, Karate, Judo, Wrestling). Cea mai cunoscută competiție de acest gen este Ultimate Fighting Championship (UFC).

ESTE Brazilian Jiu Jitsu IDENTIC cu Jiu Jitsu Tradițional?

Nu. Jiu Jitsu Tradițional sau Jiu Jitsu Japonez, cum mai este cunoscut, a fost dezvoltat de samurai cu mult timp în urma și se pare că a fost importat in Japonia de chinezi sau indieni. Jiu Jitsu Traditional se axează pe lovituri, proiectări si tehnici articulare însă nu are complexitatea luptei la sol din Brazilian Jiu Jitsu. Familia Gracie a eliminat aproape complet loviturile din arsenalul BJJ-ului si a creat un sistem special de punctaj in competitii care favorizeaza o pregătire realistă.

Care sunt DIFERENȚELE dintre BJJ și JUDO?

Tehnicile sunt similare. Regulile și, implicit, modul de antrenament au dus la diferențe evidente între cele două stiluri. În Judo un meci poate fi câștigat: a) printr-o proiectare clara în care adversarul ajunge pe spate; b) printr-o tehnică ce-l forțează pe adversar să renunțe la luptă; c) prin fixare, menținerea adversarului cu spatele pe saltea; d) prin acumularea de puncte obținute din proiectări realizate parțial sau fixări menținute pentru perioade scurte de timp; e) prin abandonul adversarului. In BJJ meciul poate fi castigat: a) printr-o tehnică ce-l forțează pe adversar să renunțe; b) prin acumularea de puncte acordate pentru îmbunătățirea poziției în raport cu adversarul. Mai mult, regulamentul din Judo limitează atât proiectările și tehnicile care pot fi aplicate pentru a forța adversarul să renunțe, cât și timpul petrecut în lupta la sol. Regulamentul din judo și, implicit, antrenamentul îl forțează pe practicant să se axeze pe proiectări, în timp ce regulamentul din BJJ îl îndreaptă pe practicant spre lupta la sol.

Ce stil de ARTE MARTIALE ar trebui să practic?

Nimeni nu-ți poate oferi raspunsul la această întrebare in afară de tine. Este important în primul rând să știi ce îți dorești să obții prin practicarea stilului respectiv. Vrei o formă de auto-apărare, o modalitate de a te menține în formă, un mod de a-ți face noi prieteni? La aceste întrebări și la multe altele va trebui să gasești singur/ă raspunsul. Ia în calcul și suma lunară pe care trebuie să o plătești pentru abonament, conditiile care îți sunt oferite la sala, cât de accesibilă e sala de casa ta și ce fel de persoane vei întâlni acolo. Pune cât mai multe întrebări instructorului și celorlalți membri ai clubului.

Ce ECHIPAMENT îmi trebuie?

La primele antrenamente ai nevoie doar de șort sau pantaloni de trening si tricou. Ulterior, vei primi toate informațiile necesare legate de echipament si modalitățile de procurare a acestuia.

CARE SUNT GRUPELE PENTRU INCEPATORI?

În momentul de față, funcționăm cu o singura Grupă de Adulti, (INCEPATORI) și o singură Grupă de Copii (4-12 ani).